Vraag 1
Log met je mond vol tanden

Hoe was het voor je om over deze vragen na te denken? En toen je de vragen beantwoorde was je toen gefocust op het probleem of op de oplossing?

De antwoorden waar een vinkje bij staat zijn oplossingsgerichte vragen. Het stellen van oplossingsgerichte vragen heeft vaak een krachtig effect. Je komt daarmee dichter bij de verlangens van mensen. Ook stimuleren de vragen dat de aandacht niet gaat naar wat niet kan, maar juist naar wat beter gaat. Daardoor worden oplossingen (weer) mogelijk.

Door oplossingsgerichte vragen te stellen kun je samen met je patient kijken wat hij/zij nodig heeft of anders wil. Je stelt patiënten in staat om zelf zijn/haar problemen op te lossen. Met deze houding kun je op een gelijkwaardige manier met de ander communiceren. We gaan er vanuit dat iedereen weet wat hij wil en daar ook zijn/haar verantwoordelijkheid voor kan dragen. Je zet jouw deskundigheid in om de zelfstandigheid van de patient te vergroten.

 

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar meer communicatie tools en strategieën? Meld je dan aan voor de tweedaagse nascholing.